Tässä resepti:
Pohja
1 dl mantelijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1,5 rkl fiber-huskia
Nämä voi vaihtaa 2,5 dl:ksi vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 munankeltuainen
Raparperikiiseli
8 dl raparperia pieninä paloina
3/4 dl sokeria
1,5 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 keltuaista
1 rkl voita
Marenki
4 munanvalkuaista
1 dl sokeria
Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. (Jos rasvasi on jääkaappikylmää, voit veistellä siitä juustohöylällä siivuja, niin se pehmenee nopeammin.) Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele piirakkavuuan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Paistoin vain noin 10 minuuttia, koska oli jo silloin kivan ruskea.
Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 0,5 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. (Kylmässä vedessä käy ripeästi.)
Sekoita raparperiseoksen joukkoon veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys (käytin kyllä enemmän Maizenaa) sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva. Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjalle.
Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Tarjoa jäähtyneenä kahvipöydässä tai jälkiruoaksi saman päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti