maanantai 2. kesäkuuta 2014

Raparperi-marenkipiirakka, gluteeniton

Kotimiehelle tulee illalla osallistujia johtokunnan kokoukseen, siispä mun piti leipoa jotain, kun pakastimessa ei ole enää mitään leivonnaisia. Päätin tehdä raparperipiirakan, kun niiden aika alkaa olla parhaimmillaan. Pirkka-lehdessä oli resepti nimellä Pala taivasta. No senhän me haluamme. Mutta koska yksi osallistujista on keliaakikko, ajattelin, että olis kiva, kun kaikki vois syödä samaa eikä hänen aina tarvitsisi itse tuoda syömisiään. Niinpä soitin siskontytölle Ninalle, jolla on perheessä ihokeliaakikko ja kyselin, voiko vehnäjauhot vaihtaa johonkin toiseen. Sain neuvoksi vaihtaa ne kookos- ja mantelijauhoihin ja lisäksi fiber-huskia. Saas nähdä maistuuko piirakka!

Tässä resepti:



Pohja
1 dl mantelijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1,5 rkl fiber-huskia
Nämä voi vaihtaa 2,5 dl:ksi vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 munankeltuainen

Raparperikiiseli
8 dl raparperia pieninä paloina
3/4 dl sokeria
1,5 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 keltuaista
1 rkl voita

Marenki 
4 munanvalkuaista
1 dl sokeria

Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. (Jos rasvasi on jääkaappikylmää, voit veistellä siitä juustohöylällä siivuja, niin se pehmenee nopeammin.) Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele piirakkavuuan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Paistoin vain noin 10 minuuttia, koska oli jo silloin kivan ruskea.


Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 0,5 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. (Kylmässä vedessä käy ripeästi.) 

Sekoita raparperiseoksen joukkoon veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys (käytin kyllä enemmän Maizenaa) sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva. Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjalle.

Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.


Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Tarjoa jäähtyneenä kahvipöydässä tai jälkiruoaksi saman päivänä.





Ei kommentteja: